Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συνήθεια ή εξάρτηση;

Της Μαρίας Δεμερτζή

Συνηθίζω να πίνω καφέ το πρωί. Έχει το συνήθειο να πίνει όταν βγαίνουμε. Μας αρέσει να καπνίζουμε καμιά φορά όταν είμαστε μεγάλη παρέα. Και αναρωτιέμαι, όλες αυτές είναι απλές συνήθειες; Θα μας ήταν εύκολο να τις αποχωριστούμε; Ή μήπως είμαστε εξαρτημένοι από όλα αυτά τα μικρά πράγματα της καθημερινότητας; Μήπως είμαστε εθισμένοι σε όλες αυτές τις μικρές στιγμές που μας χαρίζουν επανειλλημένα ευχαρίστηση μέσα στην μέρα;

Η αλήθεια είναι πως πάντα με τρόμαζαν οι εξαρτήσεις. Φοβόμουν μόνο στην ιδέα, ότι κάποτε υπάρχει περίπτωση να βρεθεί μπροστά μου κάποια ουσία(ή μια πράξη;), στην οποία θα είμαι εξαρτημένη. Την οποία θα έχω ανάγκη και αν δεν την βρίσκω θα είμαι εκνευρισμένη. Προσπαθώ να βάζω όρια στον εαυτό μου. Θέλω να του αποδεικνύω ότι τίποτα δεν μπορεί να με ελέγχει. Απλώς δεν επιθυμώ να με κυριέψει αυτό το συναίσθημα της ανάγκης. Προτιμώ να έχω ανάγκη τους φίλους μου, μια αγκαλιά.

Από την άλλη σκέφτομαι, πώς είναι δυνατόν τόσοι άνθρωποι ανεξάρτητα από το επάγγελμά τους, την μόρφωσή τους, το κοινωνικό στρώμα στο οποίο ανήκουν να είναι εξαρτημένοι από μια ουσία; Αλήθεια μπορεί να με τρελάνει! Μα πώς; Γιατί έχουν την ψευδαίσθηση ότι δεν μπορούν χωρίς αυτή; Ή δεν είναι ψευδαίσθηση; (τρομακτικό)

Πάντως πάντα σκέφτομαι την αρχική τους σκέψη. Τί ήταν αυτό που τους ώθησε σε αυτή την συνήθεια; Αφού είναι γνωστοί όλοι οι κίνδυνοι που ελοχεύουν στις εξαρτήσεις. Είναι βλαβερές για την υγεία του ανθρώπου! Αυτό και μόνο δεν θα έπρεπε να εμποδίζει κάποιον πριν κάνει χρήση/κατανάλωση της ουσίας; Δεν αρκεί; Δεν είναι η υγεία το σημαντικότερο αγαθό; Δεν θα έπρεπε να προβληματίζει τους ανθρώπους η επικινδυνότητα της κατάστασης; Δεν ξέρω! Μόνο κάνω σκέψεις. Αλήθεια, τι έχει μεγαλύτερη σημασία; Η ικανοποίηση και η ευχαρίστηση της στιγμής ή η υγεία μακροπρόθεσμα; Πώς γίνεται να μην μας απασχολεί αυτό, πώς παραβλέπουμε τις επιπτώσεις των ενεργειών μας;

Πατατηρώ τους ανθρώπους γύρω μου. Δεν χρειάζεται να πάω μακριά. Δεν χρειάζεται να κάνω μεγάλη προσπάθεια. Οι εξαρτήσεις βρίσκονται παντού. Ελπίζω μόνο να μην επαναπαυόμαστε στην κακή συνήθεια. Πάλεψε!

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s