Μετάβαση στο περιεχόμενο

αστρική θέα

Tης Δήμητρας Βαρβούτη

Πρώτη φορά ταξίδευα νύχτα.

Πρώτη φορά είδα τα αστέρια από τόσο κοντινή απόσταση. Ο ουρανός ήταν πεντακάθαρος, κατάμαυρος. Πετούσαμε πάνω από τα σύννεφα. Θα ήθελα τα αεροπλάνα να ήταν φτιαγμένα από γυαλί. Το μυαλό μου τρέχει να σκεφτεί γιατί αυτό θα ήταν ανέφικτο, αλλά η δειλή επιθυμία μου καλύπτει τη δεδομένη γνώση μου.

Είναι τρομερή η αίσθηση του να είσαι στο αεροπλάνο. Νιώθεις ότι δεν κινείσαι, κι όμως ταξιδεύεις με 800 χιλιόμετρα την ώρα. Είναι που ο ουρανός είναι άπλετος και δεν έχεις σημείο αναφοράς. Είναι που το σύμπαν είναι άπειρο.

Κι όλο έχω αυτήν την εικόνα στο μυαλό μου· ξαφνικά βλέπω τα πράγματα στην αληθινή τους κλίμακα και φαντάζομαι ένα μικρό αεροπλανάκι να ταξιδεύει δίπλα στην πελώρια Γη. Να έχει το θάρρος να περιστρέφεται ανάποδα από αυτήν ορισμένες φορές. Να έχει βγει μόλις λίγο έξω από την τροπόσφαιρα. Να είναι ένα τίποτα μπροστά σε όλο αυτό.

είναι, πράγματι, μεγάλη έμπνευση τα αστέρια

Κι έχω την αίσθηση ότι ταξιδεύω πίσω στον χρόνο, μόνο και μόνο επειδή αυτές τις 3 ώρες περιστρέφομαι αντίστροφα από τη Γη. Κι όμως, έχω ζήσει τις ώρες που κλέβω. Κάνω μια στιγμιαία μη γραμμική πορεία στον χρόνο.

Είναι η ώρα το αεροπλάνο να προσγειωθεί, αρχίζει να χάνει ύψος· κι εγώ χάνω την αστρική μου θέα. Πνιγήκαμε μέσα στα σύννεφα και νιώθω αυξανόμενη τη δύναμη της βαρύτητας. Κάτι με τραβάει κάτω. Αφού μεσολαβήσουν μερικά λεπτά από θαμπά σύννεφα και σκόρπιες σκέψεις, βλέπω τα φώτα του Λονδίνου, μόνο στιγμιαία. Προσγειωνόμαστε μέσα σε ένα τεράστιο σύννεφο και δεν είμαι σίγουρη ότι φτάσαμε, ώσπου να ηχήσουν απ’ τα μεγάφωνα οι οδηγίες του πιλότου.

[…]

Νιώθω ευγνώμων που υπάρχουν τα αεροπλάνα

τα ταξίδια

οι σκέψεις μου

Νιώθω ευγνώμων για τα ερεθίσματα μου

τις γνώσεις μου

τα αστέρια

Νιώθω ότι έχει νόημα κάτι απ’ όλα αυτά

varvouti

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s