Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μήπως να μην κάνεις το ίδιο;

Της Κυριακής Κοπαράνη

 Τις προάλλες στην αναζήτησή μου στο Youtube, εμφανίστηκαν βίντεο από συνεντεύξεις ανθρώπων του καλλιτεχνικού χώρου και γενικότερα διασήμων. Αποσπάσματα κυρίως, είτε από παλαιότερες, είτε από πιο καινούριες εκπομπές. Ανθρώπων που μπορεί να γνώριζα, ή να είχα ακουστά, ιστορίες άλλοτε αδιάφορες και άλλοτε αστείες, γεμάτες κουτσομπολιό και άχρηστες πληροφορίες και άλλες ενδιαφέρουσες. Δυο, τρεις μόνο πραγματικά, είχαν ουσία. Που σε βάζουν δηλαδή, σε σκέψεις. Πράγμα σπάνιο.

Τα άτομα αυτά, συνήθως μιλούσαν για προσωπικές τους εμπειρίες, που τους επηρέασαν στη ζωή τους κάποιες φορές θετικά, ενώ άλλες αρνητικά.  Κάποιοι από αυτούς, έφθασαν σε σημείο να αλλάξουν τρόπο σκέψης, ακόμα και στάση ζωής. Πόσο διαφορετικά πλέον, αντιλαμβάνονταν τα πράγματα.

Το κοινό όλων όμως, ήταν η επιρροή των social media στην ζωή τους.

Είναι γνωστό ότι οι «τάσεις» επικρατούν σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς. Βλέπε μόδα, μουσική, φαγητό κτλ. Υπάρχει ακόμα και η κατηγορία των τάσεων σε πολλές ηλεκτρονικές πλατφόρμες.Προφανώς και δεν ενδιαφέρει κανένα η προσωπική σου διαφορετική άποψη, γιατί πολύ απλά ανήκεις και εσύ στο σύνολο, και θέλεις δεν θέλεις, για να γίνεις αποδεκτός, πρέπει να ακολουθήσεις την πλειοψηφία. Μην περιμένεις επομένως, να εκτιμήσει κανείς την δική σου εναλλακτική. Γιατί να το κάνει κιόλας;

Αλλά, σε αυτό το σημείο,  εντοπίζεις την ειρωνεία.

Όλοι κάνουν λόγο και ενθαρρύνουν την μοναδικότητα του καθένα μας. Δεν χρειάζεται να κατηγοριοποιούμαστε. Ο καθένας από εμάς διαφέρει σε κάτι από το σύνολο. Ταυτόχρονα, η ημερήσια πρόβλεψη του ζωδίου σου, που να σου θυμίσω ότι το ίδιο ζώδιο έχεις εσύ και κάτι εκατομμύρια ακόμη άνθρωποι, θα σε προειδοποιήσει για το τι σου επιφυλάσσει η μέρα. Αλλά, έχει σημασία αν είσαι του πρώτου ή του δεύτερου δεκαημέρου (πως μου διέφυγε αυτό;)

Πως σε οδηγεί η μαζοποίηση στην τρέλα; Ή, τέλος πάντων, κοντά σε αυτήν;

Με την σύγκριση , φυσικά. Η σύγκριση της εξωτερικής σου εμφάνισης με αυτή των μοντέλων. Η σύγκριση του τρόπου ζωής σου με αυτή των εκατομμυριούχων. Συγκρίνοντας δηλαδή, ασύγκριτα πράγματα μεταξύ τους, γιατί πολύ απλά αυτά τα «πρότυπα» δεν απευθύνονται στο μέσο,καθημερινό άνθρωπο.

Ο μόνος τρόπος για να γλιτώσεις είναι ένας. Κάθε φορά που πιάνεις τον εαυτό σου να θέλει να μπει στην διαδικασία της σύγκρισης, σταμάτα τον εκείνη την στιγμή. Μην του επιτρέπεις να νιώσει άσχημα και μειονεκτικά ούτε λεπτό.

Αν το καταφέρεις αυτό, έχεις σίγουρα πετύχει αρκετά, με μια ζωή χωρίς «κουτάκια» και καλούπια, λιγότερες ανασφάλειες και δεύτερες σκέψεις. Είναι αρκετά δύσκολο, για να είμαστε ειλικρινείς. Αλλά σιγά,σιγά και με λίγη προσπάθεια όλο και κάτι καταφέρνεις.

Από Δευτέρα, λέω να ξεκινήσω και εγώ!

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s