Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η φύση εναντίον όλων μας

Της Μαρίας Δεμερτζή

Λιώνουν οι πάγοι. Η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι γεγονότα. Ζώα εξαφανίζονται, τα δάση κόβονται και οι άνθρωποι πληθαίνουν. Πώς είναι αυτό δυνατόν; Γιατί η φύση μας εκδικείται έτσι; Τι της έχουμε κάνει -ή καλύτερα: τι δεν της έχουμε κάνει-; Γιατί κανείς δεν ενδιαφέρεται, ή μάλλον γιατί κανείς δεν ενεργεί;

Αν και ζω σε πόλη (-δεν είναι μία από αυτές τις γεμάτες με πάρκα, όπως στις ταινίες) και άρα δεν ζω τόσο κοντά στη φύση, όσο θα ήθελα, πάντα μου άρεσε να κάνω μια βόλτα στο δάσος. Από μικρή πήγαινα συχνά»στο ποτάμι», παραπόταμο του Αξιού στο χωριό μου (όπως έμαθα) και ανέκαθεν εκτιμούσα τα όμορφα τοπία και τον δεσμό με αυτά. Είναι σπάνιο και αξιοζήλευτο το αίσθημα του «έγινε ένα με την φύση», φράση πια, και όχι καθημερινό βίωμα.

Αντίθετα, οι άνθρωποι ενεργούν λες και η φύση είναι εχθρός και όχι σύμμαχος. Στην προσπάθειά τους να προστατευθούν, αλλά σε πολλές περιπτώσεις και να επιβληθούν σε αυτή, καταστρέφουν οτιδήποτε θεωρούν απειλή ή περιττό. Κι ας έχουν μάθει ότι η φύση είναι έτσι φτιαγμένη, ώστε να διατηρείται η ισορροπία από τα μέλη της. Οι επεμβάσεις του ανθρώπου είναι πολλές, εκτείνονται σε διάφορους τομείς και γίνονται με την σκέψη ότι ευνοούν τους εαυτούς τους (ή δεν είναι έτσι;). Μα αυτή η παρέμβαση μπορεί να είναι και καταστροφική. Αν όχι για εμάς, που βιώνουμε αυτές τις εξελίξεις και είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε τις ενδείξεις και τις προειδοποιήσεις που διακριτικά -ακόμα- μας αφήνει η φύση, σίγουρα για τις επόμενες γενιές, οι οποίες θα βρεθούν σε έναν ταλαιπωρημένο και εξαντλημένο τόπο από τους προηγούμενους. Χωρίς να ευθύνονται. Απλώς και μόνο επειδή ασχολούμαστε με σημαντικότερα θέματα από ό, τι είναι «βέβαια» η φύση.

Αν αλλάξουμε την στάση μας απέναντι στη φύση, θα αλλάξει και εκείνη αυτή την αντιμετώπιση σε εμάς. Αρκεί να την αγαπήσουμε και να της δείξουμε αληθινό ενδιαφέρον. Εξάλλου δεν είμαστε έξω ή μακριά από αυτή. Κι αν θες να διατηρηθεί η ομορφιά που υπάρχει στη φύση έτσι απλόχερα, μην παρατηρείς απλώς. Δράσε!

demertzi

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s