Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φιλιά στην φιλία

Της Μαρίας Δεμερτζή

Δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι. Αλήθεια, πόσο μας επηρεάζουν και εμείς με την σειρά μας αυτούς! Οι φίλοι είναι η οικογένεια που επιλέγεις. Κι άλλες πολλές εκφράσεις, γιατί η φιλία είναι ξεχωριστό κομμάτι της ζωής μας, πως να το κάνουμε.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Αυτή η επισκόπηση ξεκινά από τα πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου. Μικροί κάναμε παρέα με τα παιδιά των φίλων των γονιών μας, άλλοτε ξινά και άλλοτε συμπαθητικά. Δεν ήξερες ποια κατηγορία θα πετύχεις, μόνο έκανες υπομονή και μοιραζόσουν τα παιχνίδια σου. Αργότερα στον παιδικό σταθμό και στο νηπιαγωγείο έβλεπες περισσότερο με ποια παιδάκια ταιριάζεις και με ποια όχι. Μόνο που τα πράγματα ήταν απλά, δεν είχες απαιτήσεις, αρκεί να έλεγε το ναι. -Θέλεις να γίνουμε φίλοι; -Ναι. Στην συνέχεια συνειδητοποιείς ότι δεν είναι ακριβώς έτσι.

Και μετά χτίζονται οι φιλίες πίσω από τα θρανία. Δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο. Η ανάγκη να ανήκεις σε μια ομάδα μόνιμη και η επιθυμία για υποστήριξη κατανοητή. Εκεί πια, η προσπάθεια πρέπει να είναι ορατή. Ο αληθινός φίλος δείχνει το καθαρό ενδιαφέρον του με κάθε ευκαιρία. Σε ρωτάει πως είσαι, βρίσκεται πλάι σου στις δύσκολες στιγμές, είναι πρόθυμος να συζητήσει, να συμβουλέψει, η παρουσία του και μόνο είναι σημαντική.

Όσον αφορά τις γνωριμίες: γνωρίζεις συνέχεια νέους ανθρώπους. Τους περισσότερους ίσως στο πρώτο έτος της σχολής αλλά και γενικότερα στη διάρκεια των φοιτητικών χρόνων. Στις φιλίες όμως δεν χωράει υποκρισία. Δεν είναι όπως τα πρώτα ραντεβού που ίσως δείχνεις τον «καλό σου εαυτό». Είσαι απλώς εσύ και οι φίλοι σου σε αποδέχονται όπως είσαι. Ούτε χώρος για ψέματα, μόνο ειλικρίνεια.

Για να διατηρηθεί μια φιλία και να δένονται περισσότερο οι φίλοι μεταξύ τους, μοιράζονται κοινές εμπειρίες. Πάρε τον φίλο σου και κάντε μαζί μια δραστηριότητα, αφιέρωσε χρόνο, πάτε μια εκδρομή! Δείξ’ του ότι τον αγαπας! Έκφρασε τον θαυμασμό σου! Φίλα τον, αγκάλιασέ τον! Η χαρά και η ικανοποίηση είναι φανερές!

demertzi

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s